Na naszej stronie znajdziesz produkty, które naszym zdaniem mogą być przydatne dla naszych czytelników. Jeśli kupujesz je za pośrednictwem linków na tej stronie, otrzymujemy niewielką prowizję od każdej transakcji. Szczegóły znajdziesz tu (hyperlink).
Ocet jabłkowy to popularny domowy środek. Ludzie od wieków używają go w kuchni i do celów zdrowotnych. Wiele osób twierdzi, że picie octu jabłkowego może załagodzić wiele problemów i dolegliwości zdrowotnych, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, co o działaniach octu jabłkowego mówią naukowcy?
Ocet jabłkowy ma przeróżne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Co więcej, wiele badań wykazało, że picie octu jabłkowego może pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, a także złagodzić objawy cukrzycy.
Niestety jak dotąd przeprowadzono stosunkowo niewiele badań i absolutnie konieczne jest wykonanie kolejnych ekspertyz zanim lekarze, dietetycy i trenerzy będą mogli legalnie zalecać picie octu jabłkowego jako alternatywną terapię zdrowotną czy odchudzającą.
W niniejszym artykule przeanalizujemy 6 możliwych korzyści zdrowotnych octu jabłkowego.
1. Ocet jabłkowy jest pełen zdrowych substancji
Ocet jabłkowy wytwarzany jest w dwuetapowym procesie.
W tym celu zmiażdżone jabłka wystawia się na działanie drożdży, które fermentują cukry i zamieniają je w alkohol. Następnie producenci do dalszej fermentacji alkoholu dodają bakterie zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny w occie.
Kwas nadaje octowi jabłkowemu silny kwaśny zapach i smak. Naukowcy uważają, że to właśnie ten kwas jest w dużej mierze odpowiedzialny za korzyści zdrowotne, które płyną z picia octu jabłkowego. Ocet jabłkowy zawiera 5–6% kwasu octowego.
Organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną matką octową, która składa się z pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii nadających mu mętny wygląd. Niektórzy uważają, że to właśnie octowa matka jest odpowiedzialna za większość właściwości zdrowotnych octu jabłkowego, chociaż dotychczas nie przeprowadzono badań, które by to potwierdziły.
Ocet jabłkowy nie zawiera wielu witamin ani minerałów. Oferuje za to niewielką ilość potasu, ale produkty dobrych marek mają w sobie zazwyczaj również aminokwasy i przeciwutleniacze.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji cukru z jabłek zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny octu i to właśnie on jest odpowiedzialny za jego właściwości zdrowotne.
2. Zabija szkodliwe bakterie
Ocet może pomóc naszemu organizmowi w zabijaniu patogenów, w tym bakterii.
Od wieków ludzie używają octu jabłkowego do czyszczenia i dezynfekcji, w tym leczenia grzybicy paznokci, wesz, brodawek czy infekcji uszu. Nawet ojciec współczesnej medycyny, Hipokrates używał octu jabłkowego do czyszczenia ran, a było to ponad 2000 lat temu.
Ocet jabłkowy jest także środkiem konserwującym żywność, a badania pokazują, że hamuje rozwój bakterii, w tym bakterii E. coli. Dlatego jeśli szukasz naturalnego sposobu konserwowania żywności, warto sięgnąć po ocet jabłkowy.
Wśród ludzi, którzy go stosowali krążą pogłoski, że rozcieńczony ocet jabłkowy po nałożeniu go na skórę może pomóc w leczeniu trądziku. Niestety nie możemy jednoznacznie potwierdzić tej informacji, ponieważ do tej pory nie przeprowadzono żadnych wiarygodnych badań, na których można by się oprzeć.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Główna substancja octu – kwas octowy – może zabijać szkodliwe bakterie lub zapobiegać ich namnażaniu. Przez wieki stosowano go jako środek dezynfekujący i naturalny środek konserwujący.
3. Może wpływać na obniżenie poziom cukru we krwi i kontrolę cukrzycy
Dotychczas jednym z najbardziej przekonujących zastosowań octu jest pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi u pacjentów spowodowanym opornością na insulinę lub całkowitą niezdolnością do wytwarzania insuliny.
Osoby, które nie chorują na cukrzycę również mogą czerpać korzyści z regularnego picia octu jabłkowego, ponieważ może on pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Według badaczy wysoki poziom cukru we krwi jest główną przyczyną starzenia się i powstawania wielu różnych chorób przewlekłych.
Najskuteczniejszym i najzdrowszym sposobem regulacji poziomu cukru we krwi jest unikanie rafinowanych węglowodanów i cukru, ale picie octu jabłkowego również może mieć korzystny wpływ na proces jego trawienia.
Według badań ocet jabłkowy zapewnia następujące korzyści względem poziomu insuliny oraz cukru we krwi:
- Małe badanie wykazało, że ocet jabłkowy może poprawić wrażliwość na insulinę o 19–34% podczas posiłku wysokowęglowodanowego oraz znacznie obniżyć poziom cukru we krwi i odpowiedź organizmu na insulinę.
- Badanie na niewielką skalę z udziałem 5 zdrowych osób wykazało, że ocet obniżył u nich poziom cukru we krwi o 31,4% po zjedzeniu 50 gramów białego chleba.
- Małe badanie przeprowadzone na osobach z cukrzycą wykazało, że spożywanie 2 łyżek octu jabłkowego przed snem obniżyło poziom cukru we krwi sprawdzanego na czczo następnego ranka, aż o 4%.
- Inne liczne badania pokazują, że ocet jabłkowy może poprawić działanie insuliny i obniżyć poziom cukru we krwi po posiłkach.
Warto jednak pamiętać, że National Centers for Complementary and Integrative Health, w skrócie (NCCIH), organizacja która zajmuje się badaniami oraz dostarczaniem informacji o suplementach i praktykach zdrowotnych podkreśla, by ludzie nie zastępowali terapii leczniczych produktami zdrowotnymi o nieudowodnionej skuteczności, dlatego jeśli obecnie zażywasz leki obniżające poziom cukru we krwi, przed zwiększeniem spożycia jakiegokolwiek rodzaju octu, skonsultuj się z lekarzem.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Picie octu jabłkowego daje bardzo obiecujące wyniki względem wrażliwości na insulinę oraz pomaga obniżyć poziom cukru we krwi po posiłkach.
4. Może pomóc w utracie wagi
Dla wielu zaskakujący będzie fakt, że ocet może pomóc schudnąć.
Kilka badań przeprowadzonych na ludziach pokazuje, że ocet zwiększa uczucie sytości, a to prowadzi do spożywania mniejszej ilości kalorii i utraty zbędnych kilogramów.
Na podstawie jednego z badań przeprowadzonego na ludziach wysnuto wnioski, że spożywanie octu do posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów prowadzi do zwiększonego uczucia sytości, co sprawiło, że uczestnicy tego badania jedli 200 do 275 mniej kalorii przez resztę dnia.
Ponadto badanie przeprowadzone na 175 osobach z otyłością wykazało, że codzienne spożywanie octu jabłkowego prowadzi do zmniejszenia tłuszczu z brzucha i utraty wagi:
- przyjęcie 1 łyżki stołowej (12 ml) doprowadziło do utraty 1,2 kg
- przyjęcie 2 łyżek (30 ml) doprowadziło do utraty 3,7 funta (1,7 kg)
Warto wiedzieć, że badanie trwało 3 miesiące, a więc rzeczywisty wpływ na masę ciała jest raczej niewielki, dlatego zwykłe dodawanie lub odejmowanie pojedynczych potraw lub składników do diety rzadko ma zauważalny wpływ na wagę. Dopiero całokształt utrzymywanej diety lub stylu życia powoduje długotrwałe efekty. Jednak picie octu jabłkowego może przyczynić się do utraty wagi poprzez wzmaganie uczucia sytości, obniżenie poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny.
Ocet jabłkowy zawiera tylko około trzech kalorii na łyżkę stołową, czyli bardzo mało.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Badania sugerują, że ocet może zwiększyć uczucie sytości i pomóc Ci w spożywaniu mniejszej ilości kalorii w ciągu dnia, co może przyczynić się do utraty wagi.
5. Poprawia zdrowie serca
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie.

Z ryzykiem chorób serca wiąże się kilka czynników biologicznych, a badania sugerują, że ocet może pomóc wyeliminować lub załagodzić niektóre z nich. Warto mieć jednak na uwadze, że wiele z tych badań przeprowadzono na zwierzętach.
Wyniki sugerują, że picie octu jabłkowego może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, a niektóre badania na szczurach wykazały, że obniża on również ciśnienie krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i problemów z nerkami.
Jednak i w tym przypadku nie istnieją żelazne dowody na to, że ocet korzystnie wpływa na zdrowie serca u ludzi. Zanim naukowcy wyciągnął więc jakiekolwiek wiarygodne wnioski, muszą zostać przeprowadzone kolejne, szczegółowe badania.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Kilka badań na zwierzętach wykazało, że ocet jabłkowy może obniżyć poziom trójglicerydów, cholesterolu i ciśnienie krwi. Jednocześnie nie istnieją mocne dowody na to, że picie octu jabłkowego prowadzi to do zmniejszenia ryzyka chorób serca u ludzi.
6. Poprawia wygląd skóry
Ocet jabłkowy jest powszechnym lekarstwem na schorzenia skóry, takie jak nadmierna suchość skóry czy egzema.
Jako że nasza skóra ma naturalnie kwaśne pH, miejscowe stosowanie octu jabłkowego może poprawić jej barierę ochronną. Z kolei mydła, które zawierają metale alkaliczne i środki czyszczące podrażniają skórę i prowadzą do powstawania wyprysków pogarszając jej stan.
Biorąc pod uwagę właściwości antybakteryjne octu jabłkowego, może on pomóc w zapobieganiu infekcjom skóry takimi jak egzema i inne.
Niektórzy do mycia twarzy lub jako toniku używają rozcieńczonego octu jabłkowego, ponieważ zabija on bakterie i zapobiega plamom. Jednak badanie na 22 osobach o cerze trądzikowej, których poddano kuracji octem jabłkowym wykazało, że roztwór octowy nie poprawił ich bariery skórnej, a wręcz przeciwnie – spowodował podrażnienie skóry.
Dlatego przed wypróbowaniem nowych środków, szczególnie na skórze z problemami najpierw porozmawiaj z lekarzem. Bezwzględnie unikaj nakładania nierozcieńczonego octu na skórę, ponieważ może spowodować to oparzenia.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Ocet jabłkowy jest z natury kwaśny i ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Oznacza to, że może pomóc w poprawie bariery skórnej i zapobieganiu infekcjom, jednak by tego dowieść i dowiedzieć się jak bezpieczny i skuteczny jest ten środek, potrzeba przeprowadzić więcej badań.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Najlepszym sposobem włączenia octu jabłkowego do naszej codziennej diety jest używanie go do gotowania. To prosty dodatek do potraw takich jak sosy sałatkowe czy domowy majonez.
Niektórzy lubią rozcieńczać go w wodzie i pić ocet jabłkowy jako napój.
Typowa dawka octu jabłkowego to 1 do 2 łyżek stołowych (10–30 ml) dziennie, do gotowania lub zmieszania w szklance wody.
Najlepiej zacząć od małych dawek i unikać przyjmowania nadmiernych ilości octu jabłkowego. Picie zbyt dużej ilości octu może powodować szkodliwe skutki uboczne, w tym erozję szkliwa zębów oraz potencjalne interakcje lekowe.
Niektórzy dietetycy zalecają stosowanie ekologicznego, niefiltrowanego octu jabłkowego powstałego na bazie matki octowej.
Najlepszą opcją wydaje się ocet jabłkowy firmy Voelkel (Zobacz), niefiltrowany i naturalny produkt dostępny online. Na stronie można zapoznać się z recenzjami i ocenami tych, którzy mieli już okazję go zastosować. W sprzedaży dostępnych jest jednak również wiele innych odmian.
KRÓTKO I NA TEMAT:
Typowa dawka octu jabłkowego to 1 do 2 łyżek stołowych (10–30 ml) dziennie dodawane do gotowania lub zmieszana w szklance wody.
Podsumowując:
Wielu twórców stron internetowych i zwolenników alternatywnych metod leczenia twierdzi, że ocet jabłkowy ma wyjątkowe korzyści zdrowotne, w tym dodaje energii i leczy różne choroby.
Niestety, nie przeprowadzono jeszcze wystarczającej ilości badań, które jednoznacznie potwierdziłyby korzystny wpływ octu jabłkowego na ludzkie zdrowie.
Na podstawie niektórych badań możemy jednak wywnioskować, że picie octu jabłkowego przynosi pewne korzyści w tym zabijanie bakterii, obniżanie poziomu cukru we krwi i pomoc w utracie wagi.
Ocet jabłkowy jest stosunkowo bezpieczny o ile nie przyjmuje się go w nadmiernych ilościach.
Ma on również różne inne zastosowania niezwiązane ze zdrowiem, w tym jako naturalną odżywkę do włosów, produkt do pielęgnacji skóry i środek czyszczący.