Reklama

Co to są jagody goji? Wyjaśniamy czym jest i jakie właściwości ma ten wyjątkowy owoc.

Jagody goji to malutkie czerwone owoce pełne przeciwutleniaczy i silnych właściwości leczniczych.

Sprawdzą się idealnie jeśli chcesz mieć trochę więcej kolorów na talerzu albo wzmocnić smak potrawy. Te małe owoce są naprawdę pyszne i pełne smaku.

Najczęściej sprzedaje się je w postaci proszku lub suszone oraz dodaje do wielu suplementów, koktajli czy soków.

Jagody goji – czym są?

Jagody goji (łac. Lycium barbarum) to owoce kolcowoju pospolitego – rośliny pochodzącej z Azji, należące do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co papryka, pomidory, ziemniaki czy bakłażany.

Znane ze swojego słodkiego i lekko kwaśnego smaku oraz pięknego, czerwonego koloru są stosowane w celach leczniczych już od tysięcy lat. Uważa się, że ich spożywanie spowalnia oznaki starzenia, poprawia zdrowie oczu, wzmacnia wątrobę, nerki i płuca.

Dzięki rosnącej popularności, jagody goji coraz częściej są one dodawane do suplementów i mieszanek superfoods wraz z innymi owocami, ziołami i ekstraktami o korzystnych dla naszego organizmu właściwościach.

Ponadto jagody te są często spotykane w postaci suszonej lub sproszkowanej oraz dodaje się je do różnych receptur.

Kup jagody goji online.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Jagody Goji pochodzą z Azji i od tysięcy lat są znane ze swoich właściwości leczniczych. Obecnie dodaje się je do wielu suplementów i mieszanek superfoods.
Author

Potencjalne korzyści zdrowotne

Jagodom goji przypisuje się wiele korzyści zdrowotnych.

Są bardzo pożywne

Jagody goji to doskonałe źródło składników odżywczych w tym witamin i minerałów. Zaledwie 30 gramów suszonych jagód goji zawiera (3Trusted Source):

98 kalorii
4 gramy białka
0,1 grama tłuszczu
21,6 gramów węglowodanów
3,6 gramów błonnika
21,8 gramów cukru
11% dziennego zapotrzebowania na żelazo
501% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

Jak widać nawet niewielka porcja owocu zawiera dużo żelaza oraz witamin A i C.

Żelazo jest niezbędnym minerałem biorącym udział w transporcie tlenu i produkcji zdrowych czerwonych krwinek. Jednocześnie obie zawarte w jagodach goji witaminy A i C odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i działają w organizmie jako przeciwutleniacze.

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają neutralizować szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami tym samym zapobiegając uszkodzeniom komórek.

Jedno z badań wykazało, że wystawianie komórek na działanie ekstraktu z jagód goji znacznie zwiększyło poziom przeciwutleniaczy i zmniejszyło kilka markerów stresu oksydacyjnego.

Badania sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy zmniejsza stan zapalny organizmu i chroni przed chorobami przewlekłymi takimi jak rak, choroby serca i cukrzyca.

Wzmacniają odporność

W medycynie tradycyjnej już od wieków stosuje się jagody goji w celu zapobiegania chorobom i infekcjom oraz by naturalnie wzmacniać odporność.

Według wyników badania przeprowadzonego na 60 starszych osobach, które trwało 30 dni, picie 120 ml soku z jagód goji dziennie zwiększyło u nich poziom komórek odpornościowych i poprawiło ogólne samopoczucie.

Z kolei w trwającym 3 miesiące badaniu z udziałem 150 starszych osób, suplementy z jagodami goji poprawiły funkcję odpornościową pacjentów w odpowiedzi na szczepionkę przeciw grypie.

Badania na zwierzętach również potwierdzają odkrycia co do zdrowia immunologicznego, ale by uznać je za fakt, należy wykonać jeszcze wiele dodatkowych badań.

Poprawiają zdrowie naszych oczu

Obiecujące badania sugerują, że jagody goji mogą poprawiać zdrowie oczu i chronić przed zaburzeniami takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej – postępującej choroby oczu, która może prowadzić do utraty wzroku.

90-dniowe badanie z udziałem 150 starszych osób dorosłych wykazało, że suplementacja jagodami goji zwiększała poziom przeciwutleniaczy we krwi, zapobiegała hipopigmentacji plamki znajdującej się w centralnym obszarze siatkówki oraz pomagała złagodzić złogi białek tłuszczowych pod siatkówką.

Podobne badanie z udziałem 114 osób z wczesnym zwyrodnieniem plamki żółtej wykazało, że codzienna suplementacja jagód goji poprawiła gęstość pigmentu plamki, co może chronić przed postępowaniem zwyrodnienia plamki żółtej.

Jagody goji są także pełne innych przeciwutleniaczy takich jak zeaksantyna, które pomagają chronić soczewkę i siatkówkę oka przed uszkodzeniami.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Jagody Goji są pełne ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ponadto mogą wzmacniać odporność i poprawiają zdrowie oczu.
Author

Potencjalne wady

Większość zdrowych, dorosłych osób może spożywać jagody goji w ramach zbilansowanej diety, z umiarem.

Warto jednak wiedzieć, że jagody te w niektórych, rzadkich przypadkach mogą wywoływać reakcje alergiczne szczególnie u osób uczulonych na inne owoce.

Ponadto jagody goji mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym lekami rozrzedzającymi krew i lekami na cukrzycę lub nadciśnienie.

Należy również dokładnie kontrolować spożywanie jagód goji jeśli jesteś w ciąży, ponieważ zawierają one betainę, związek, który może szkodzić zdrowiu płodu. Potrzeba wykonać jeszcze wiele badań by jednoznacznie określić, czy jagody goji są dla nas bezpieczne w czasie ciąży.

Jeśli regularnie przyjmujesz leki lub masz jakieś schorzenia, zanim dodasz jagody goji do swojej diety, najpierw porozmawiaj z lekarzem.


KRÓTKO I NA TEMAT:
U niektórych osób jagody goji mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne. By dokładnie ocenić, czy owoce te są dla nas bezpieczne w czasie ciąży, należałoby wykonać jeszcze wiele specjalistycznych badań.
Author

Pomysły jak dodać jagody goji do swojej diety

Najczęściej w sklepach możemy dostać suszone jagody goji.

Warto dodawać je do płatków zbożowych, jogurtów, mieszanek orzechów i muesli. Możesz dodawać je też do wypieków takich jak ciastka, babeczki, ciastka czekoladowe i pieczywo.

Jeżeli chcesz zmiękczyć i nawodnić suszone jagody goji, wystarczy, że przez kilka minut je namoczysz. Miękkie jagody goji są doskonałym dodatkiem do sals, smoothies, zup i smażonych warzyw.

Z kolei sproszkowane jagody goji i mieszanki superfoods można mieszać z wieloma sokami, koktajlami czy smoothies.

Kup jagody goji online.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Jagody Goji są dostępne w postaci proszku, suszonej i coraz częściej jako składnik mieszanek superfoods. Można ich używać jako dodatków do potraw, wypieków, koktajli i wielu innych.
Author

Podsumowując

Jagody Goji znane są ze swojego pięknego koloru i wyjątkowego, słodko-kwaśnego smaku.

Oprócz zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jagody goji mogą wspierać funkcje odpornościowe i poprawiać zdrowie oczu.

Są dostępne w kilku formach i można je dodawać do wielu przepisów.

Jeśli jesteś w ciąży, przyjmujesz leki lub masz jakiekolwiek schorzenia, przed wprowadzeniem jagód goji do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem.

OSTATNIE ARTYKUŁY

Reklama

OSTATNIE ARTYKUŁY

Reklama
Reklama