Reklama

Czy Ocet Jabłkowy Może Pomóc Schudnąć?

Ocet jabłkowy od tysięcy lat jest używany jako zdrowotny tonik.

Badania pokazują, że jego stosowanie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, jak na przykład obniżenie poziomu cukru we krwi.

Jednak czy dodanie octu jabłkowego do codziennej diety może również pomóc w utracie wagi?

W tym artykule przytoczymy wyniki najnowszych badań dotyczących octu jabłkowego w powiązaniu z utratą wagi. Znajdziecie tu Państwo również wskazówki dotyczące włączania octu jabłkowego do diety.

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest wytwarzany w dwuetapowym procesie fermentacji.

W tym celu najpierw pokrojone i zmiażdżone jabłka wystawia się na działanie drożdży, które fermentują cukry i zamieniają je w alkohol. Następnie do dalszej fermentacji alkoholu producenci dodają bakterie zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny w occie.

Tradycyjna produkcja octu jabłkowego trwa około miesiąca, jednak dziś niektórzy producenci dramatycznie przyspieszają ten proces, który w efekcie zajmuje zaledwie jeden dzień.

Kwas octowy jest głównym składnikiem aktywnym octu jabłkowego.

Znany również jako kwas etanowy, jest związkiem organicznym o kwaśnym smaku i silnym zapachu. Termin octowy pochodzi od acetum, łacińskiego słowa oznaczającego ocet.

Około 5–6% octu jabłkowego składa się z kwasu octowego. Zawiera również wodę i śladowe ilości innych kwasów, takich jak kwas jabłkowy.

Jedna łyżka (15 ml) octu jabłkowego zawiera około trzech kalorii i praktycznie nie zawiera węglowodanów.

Kup Ocet Jabłkowy Bio online.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Ocet jabłkowy powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji, a kwas octowy jest głównym składnikiem aktywnym octu.
Author

Kwas octowy a spalanie tłuszczu.

Kwas octowy to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który rozpuszcza się w organizmie na octan i wodór.

Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że kwas octowy w occie jabłkowym może sprzyjać utracie wagi na kilka sposobów:

  • Obniża poziom cukru we krwi:
    W jednym z badań na szczurach kwas octowy poprawił zdolność wątroby i mięśni do pobierania cukru z krwi.
  • Zmniejsza poziom insuliny:
    W tym samym badaniu na szczurach kwas octowy zmniejszył również stosunek insuliny do glukagonu, co może sprzyjać spalaniu tłuszczu.
  • Poprawia metabolizm:
    Inne badanie na szczurach wystawionych na działanie kwasu octowego wykazało wzrost enzymu AMPK, który przyspiesza spalanie tłuszczu i zmniejsza produkcję tłuszczu i cukru w ​​wątrobie.
  • Zmniejsza magazynowanie tłuszczu:
    Leczenie otyłych szczurów z cukrzycą kwasem octowym lub octanem chroniło je przed przyrostem masy ciała i zwiększało ekspresję genów, które zmniejszały magazynowanie tłuszczu brzusznego i tłuszczu wątrobowego.
  • Spala tłuszcz:
    Badanie na myszach karmionych dietą wysokotłuszczową uzupełnioną kwasem octowym wykazało znaczny wzrost genów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu, co doprowadziło do mniejszego gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
  • Tłumi apetyt:
    Inne badanie sugeruje, że octan może hamować ośrodki w mózgu kontrolujące apetyt, co może prowadzić do zmniejszonego spożycia pokarmów.

Jednak choć wyniki badań na zwierzętach wyglądają obiecująco, aby ostatecznie potwierdzić te dane, należy najpierw przeprowadzić konieczne badania na ludziach.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Badania na zwierzętach wykazały, że kwas octowy może sprzyjać spalaniu tłuszczu na kilka sposobów, w tym:
– zmniejszając magazynowanie tłuszczu
– zwiększając spalanie tłuszczu,
– zmniejszając apetyt,
– poprawiając poziom cukru we krwi oraz odpowiedź insulinową.
Author

Ocet jabłkowy zwiększa poczucie sytości tym samym zmniejszając dzienne spożycie kalorii

Ocet jabłkowy może zwiększać uczucie sytości, co w efekcie może zmniejszyć dzienne spożycie kalorii.

W jednym badaniu na niewielką skalę z udziałem 11 osób wykryto, że te osoby, które spożywały ocet z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów, miały o 55% niższą odpowiedź poziomu cukru we krwi na godzinę po jedzeniu.

ocet jabłkowy

Co ciekawe przez resztę dnia pacjenci spożywali 200 do 275 kalorii mniej.

Oprócz działania hamującego apetyt, ocet jabłkowy spowalnia również tempo, w jakim pokarm opuszcza żołądek.

W innym niewielkim badaniu przyjmowanie octu jabłkowego z posiłkiem bogatym w skrobię znacznie spowolniło opróżnianie żołądka. Doprowadziło to do zwiększonego uczucia sytości i obniżenia poziomu cukru we krwi oraz insuliny.

Jednak u niektórych pacjentów ze względu na ich stan zdrowia, efekt ten może okazać się szkodliwy.

Gastropareza, czyli opóźnione opróżnianie żołądka jest częstym powikłaniem cukrzycy typu 1. Synchronizowanie insuliny z posiłkiem staje się problematyczne, ponieważ trudno jest przewidzieć, jak długo zajmie wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku.

Ze względu na wyniki badań świadczące o tym, że ocet jabłkowy wydłuża czas pozostawania pokarmu w żołądku, przyjmowanie go z posiłkami może pogorszyć gastroparezę.


KRÓTKO I NA TEMAT:
Ocet jabłkowy pomaga promować uczucie sytości częściowo z powodu opóźnionego opróżniania żołądka. Może to naturalnie prowadzić do zmniejszenia dziennego spożycia kalorii, jednak u niektórych może to pogorszyć gastoparezę.
Author

Ocet jabłkowy na odchudzanie, pomocny w utracie wagi i tkanki tłuszczowej

Wyniki jednego badania na ludziach wskazały, że ocet jabłkowy jest świetny na odchudzanie, ma imponujący wpływ na wagę i tkankę tłuszczową.

W tym 12-tygodniowym badaniu 144 otyłych dorosłych Japończyków codziennie spożywało 1 łyżkę stołową (15 ml) octu, 2 łyżki (30 ml) octu lub napój placebo.

Powiedziano im, aby ograniczyli spożycie alkoholu, ale poza tym kontynuowali swoją zwykłą dietę i aktywność przez cały czas trwania badania.

Ci, którzy spożywali 1 łyżkę stołową (15 ml) octu dziennie, osiągnęli następujące wyniki:

  • Utrata masy ciała: około 1,2 kg
  • Spadek procentowej zawartości tkanki tłuszczowej: 0,7%
  • Zmniejszenie obwodu talii: 1,4 cm
  • Spadek trójglicerydów: 26%

Oto, co zmieniło się u osób spożywających 2 łyżki (30 ml) octu dziennie:

  • Utrata masy ciała: około 1,7 kg
  • Spadek procentowej zawartości tkanki tłuszczowej: 0,9%
  • Zmniejszenie obwodu talii: 1,9 cm
  • Spadek trójglicerydów: 26%

Grupa placebo przytyła około 0,4 kg, a obwód talii pacjentów nieznacznie wzrósł.

Według tego badania dodanie 1 lub 2 łyżek octu jabłkowego do diety może pomóc w odchudzaniu, a także zmniejszyć procent tkanki tłuszczowej, promować utratę tłuszczu z brzucha i obniżyć poziom trójglicerydów we krwi.

To jedno z nielicznych badań przeprowadzonych na ludziach gdzie oceniano wpływ octu jabłkowego na odchudzanie i chociaż było stosunkowo duże, a wyniki zachęcające, do jednoznacznego stwierdzenia ich wiarygodności potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych ekspertyz.

Dodatkowo, jedno sześciotygodniowe badanie na myszach karmionych wysokotłuszczową, wysokokaloryczną dietą wykazało, że grupa otrzymująca ocet w dużej dawce przybrała 10% mniej tłuszczu niż grupa kontrolna i o 2% mniej tłuszczu niż grupa otrzymująca ocet w małej dawce. Źródło).


KRÓTKO I NA TEMAT:
W jednym z badań osoby otyłe, które codziennie przez 12 tygodni przyjmowały 1-2 łyżki (15-30 ml) octu jabłkowego znacznie straciły na wadze i pozbyły się kilku procent tkanki tłuszczowej.
Author

Inne korzyści zdrowotne

Oprócz stosowania octu jabłkowego na odchudzanie, ma on wiele innych zalet:

  • Obniża poziom cukru we krwi i insulinę:
    Spożywany z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów, ocet jabłkowy znacznie obniża poziom cukru we krwi i insuliny mierzonej po jedzeniu.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę:
    Jedno badanie z udziałem osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2 wykazało, że dodanie octu do posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów poprawiło wrażliwość na insulinę aż o 34%.
  • Obniża poziom cukru we krwi na czczo:
    W badaniu z udziałem osób z cukrzycą typu 2 osoby, które spożywały ocet jabłkowy z wysokobiałkową wieczorną przekąską, miały dwukrotnie mniejszy poziom cukru we krwi na czczo niż osoby, które tego nie robiły.
    Zmniejsza objawy zespołu policystycznych jajników:
    W niewielkim badaniu na kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS), które spożywały ocet jabłkowy przez 90 do 110 dni, 57% wznowiło owulację prawdopodobnie z powodu zwiększonej wrażliwości na insulinę.
  • Obniża poziom cholesterolu:
    Badania przeprowadzone na szczurach i myszach z cukrzycą i zdrowych wykazały, że ocet jabłkowy zwiększa „dobry” cholesterol HDL. Zmniejszył również poziom „złego” cholesterol LDL i trójglicerydów.
  • Obniża ciśnienie krwi:
    Badania na zwierzętach wykazały, że ocet jabłkowy może obniżać ciśnienie krwi poprzez hamowanie enzymu odpowiedzialnego za zwężanie naczyń krwionośnych.
  • Zabija szkodliwe bakterie i wirusy:
    Ocet jabłkowy jest dobry nie tylko na odchudzanie, ale też zwalcza bakterie, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, w tym bakterie E. coli. W jednym badaniu ocet zmniejszył liczbę niektórych bakterii o 90%, a niektórych wirusów nawet o 95%.

KRÓTKO I NA TEMAT:
Dodawanie octu jabłkowego do diety może korzystnie wpłynąć na regulowanie poziomu cukru we krwi, insuliny, cholesterolu oraz objawy zespołu policystycznych jajników. Ocet zwalcza również bakterie i wirusy.
Author

Jesteście ciekawi, jak można włączyć go do swojej diety?

Łatwym sposobem jest użycie go z oliwą z oliwek jako sosu do sałatek. Szczególnie smacznie komponuje się z liściastą zieleniną, ogórkami i pomidorami.

Można go również używać do marynowania warzyw lub po prostu wymieszać z wodą i wypić.

Ilość octu jabłkowego na odchudzanie to 1-2 łyżki czyli 15-30 ml dziennie wymieszane z wodą.

Najlepiej rozłożyć dawkę na 2–3 w ciągu dnia i pić najlepiej przed posiłkami.

Nie zaleca się przyjmowania większej ilości octu jabłkowego ze względu na potencjalnie skutki uboczne przy wyższych dawkach takie jak interakcje lekowe lub erozja szkliwa zębów. Najlepiej jest zacząć kurację octową od 1 łyżeczki, a więc około 5 ml, by sprawdzić swoją tolerancję.

Nie należy przyjmować więcej niż 1 łyżkę stołową (15 ml) na raz, ponieważ przyjęcie zbyt dużej ilości za jednym razem może wywołać nudności.

Ważne jest, aby mieszać go z wodą, ponieważ nierozcieńczony ocet może oparzyć wnętrze jamy ustnej i przełyku.

Chociaż przyjmowanie octu jabłkowego w postaci tabletek może wydawać się bezpieczne, potencjalnie wiąże się z dużym ryzykiem. W jednym przypadku kobieta, której tabletka octu jabłkowego utknęła w przełyku uległa bolesnemu poparzeniu gardła.

Kup Ocet Jabłkowy Bio online.


KRÓTKO I NA TEMAT:
W celu wykorzystania octu jabłkowego na odchudzanie zaleca się spożywanie około 1–2 łyżki (15–30 ml) octu jabłkowego dziennie. Dla uzyskania najlepszych rezultatów, ocet przed wypiciem należy wymieszać z wodą.
Author

Podsumowując:

Umiarkowane spożycie octu jabłkowego na odchudzanie może sprzyjać utracie wagi, a przy okazji zapewnia nam szereg innych korzyści zdrowotnych.

Inne rodzaje octu mogą zapewniać podobne korzyści, jednak te o niższej zawartości kwasu octowego mogą mieć słabsze działanie.

OSTATNIE ARTYKUŁY

Reklama

OSTATNIE ARTYKUŁY

Reklama
Reklama